Calendar

Окт
18
вто
ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУТУ „ВАНЧО ПИТОШЕСКИ“
Окт 18

Носител:  ОУТУ „Ванчо Питошески“ во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Окт
23
нед
ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА
Окт 23
ДЕН  НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА
Програма:

 

21.10.2022 година (петок)

Свеченост по  повод 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба

Oбраќање на претставник на Општина Охрид;

Културно – уметничка програма;

12.00  часот

Спомен – куќа на Христо Узунов

 

23.10.2022 година (недела)

Полагање свежо цвеќе пред спомен-обележјата на великаните во градскиот парк;

10.00 часот

 Градски парк

 

 

Носител: Комисија за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Окт
26
сре
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА РАДОСЛАВ ПЕТКОСКИ
Окт 26

Носител: Друштво на писатели на РСМ; НУ Библиотека „Григор Прличев“ и Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Ное
7
пон
ДЕН НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ОХРИД
Ное 7
ДЕН НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ОХРИД
ОПШТИНА ОХРИД И ОО НА СОЈУЗОТ НА БОРЦИ ВЕ ПОКАНУВААТ НА СВЕЧЕНОСТИТЕ ПО ПОВОД
 7-ми  Ноември – Денот на ослободувањето на Охрид

 

 

 

 

 

Програма:

 

07.11.2022 година (понеделник)

 

  • Патронен празник на ЈП „Охридски Комуналец;

Место: ЈП Охридски комуналец (дирекција)

Време: 10.00 ч.

 

  • Полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјата од НОБ

Место: Градски гробишта, Градски парк, Основен суд, двор на СОСУ „Св.Кирил и Методиј”,

Време:  10.00 часот

 

  • Панихида и полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјето на Јасна Ристеска

Место : спомен- обележје на Јасна Ристеска – с.Рамне

Време : 10.00 часот

 

  • Полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјата од НОБ

Место : Спомен – парк на револуцијата

Време : 11.00 часот

 

  • Свеченост по повод 78 годишнината од слободувањето на  Охрид

               – Обраќање на градоначалникот на општина Охрид, Кирил Пецаков;

               – Обраќање на пoтпретседателот на  ОО на Сојуз на борци, проф.Љубиша            Машановиќ; 

             – Kултурно – уметничка програма;

Место:  Општина Охрид

Време: 12.00часот

 

  • Свеченa приредба по повод Патрониот празник на ЈОУДГ Јасна Ристеска

Место:  Спортска сала „Билјанини извори“

Време: 17.00 часот

 

  • Седмоноемвриски концерт на учениците од ОМУ Методи Патче

Место: ОМУ “Методи Патче” (концертна сала) 

Време: 18.30 часот

 


Носител: Сојуз на борци, ЈП Охридски  комуналец, Детска градинка Јасна Ристеска, МЗ Рамне, во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

 

 

 

 

 

Ное
22
вто
ДЕН НА АЛБАНСКАТА АЗБУКА
Ное 22

Носител: Aлбанска заедница во  соработка со Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Ное
29
вто
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕЦАТА
Ное 29

Носител: Детски градинки и образовни институции во  соработка со  Комисијата за одбележување на празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
3
саб
СВЕТСКИ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП
Дек 3

Носител: Здруженија на лица со хендикеп и други здруженија и институции во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
8
чет
СВЕТИ КЛИМЕНТ OХРИДСКИ – ПАТРОН НА ОХРИД
Дек 8
СВЕТИ КЛИМЕНТ OХРИДСКИ – ПАТРОН НА  ОХРИД

 

Носител: ОСУ и ОOУ Свети Климент Охридски, НУ Центар за култура, НУ Градска библиотека, НУ Завод и Музеј, Детска градинка во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
10
саб
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
Дек 10

Носител: Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

 

Големина на фонт