Calendar

Дек
3
саб
СВЕТСКИ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП
Дек 3

Носител: Здруженија на лица со хендикеп и други здруженија и институции во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
8
чет
СВЕТИ КЛИМЕНТ OХРИДСКИ – ПАТРОН НА ОХРИД
Дек 8
СВЕТИ КЛИМЕНТ OХРИДСКИ – ПАТРОН НА  ОХРИД

ПРОГРАМА…

 

 

Носител: ОСУ и ОOУ Свети Климент Охридски, НУ Центар за култура, НУ Градска библиотека, НУ Завод и Музеј, Детска градинка во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
10
саб
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
Дек 10

Носител: Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

 

Дек
11
нед
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ПЛАНИНИТЕ
Дек 11

Носител: Планинарски и еколошки  друштва, образовни институции во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
20
вто
„НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ“
Дек 20 – Дек 22

Како резултат на културната соработка помеѓу Општина Охрид и Амбасадата на Шпанија во Република Македонија, во Охрид ќе се одржи изложба и проекција на циклус шпански филмови.

Изложбата „Пикасо можеби јас“ од македонскиот уметник  Филип Фидановски ќе биде отворена на 20.12.2022 (вторник) со почеток во 18:00 часот во изложбениот салон на  центарот за култура „Григор Прличев“. Изложбата се организира по повод 140 годишнината од раѓањето на познатиот светски уметник Пабло Пикасо.

Истата вечер со почеток во 19:00 часот во големата сала на центарот за култура „Григор Прличев“ ќе започне „Недела на шпански филм“ која ќе трае до 22.12.2022 година. Планирано е да бидат прикажани три филмови од шпанска продукција. Филмовите ќе се прикажуваат по следниот редослед:

-20.12.2022 (вторник) ќе биде прикажан филмот „Шампиони“ од режисерот Хавиер Фезер.

-21.12.2022 (среда) ќе биде прикажан филмот „Тајната во нивните очи“ од режисерот  Хуан Хозе Кампанела.

-22.12.2022 (четврток) ќе биде прикажан филмот „Лесно е да се живее со очи затворени“ од режисерот Давид Труеба.

Проекциите ќе започуваат во 19:00 часот, а влезот е бесплатен.

 

 

 

 

Дек
21
сре
ДЕН НА НАСТАВАТА НА ТУРСКИ ЈАЗИК
Дек 21

Носител: Турска  етничка заедница во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУ „КОЧО РАЦИН“
Дек 21

Носител:  ООУ „Кочо Рацин“ во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.

Дек
23
пет
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ПЕТАР ЧАУЛЕВ
Дек 23
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ПЕТАР ЧАУЛЕВ

 

Носител: Завод и музеј – Охрид; Државен историски архив – п.е Охрид во соработка со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија

Дек
31
саб
ДОЧЕК НА НОВА ГОДИНА
Дек 31

 

 

 

 

Носител: Комисија за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија

Јан
5
чет
ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОЕМУЦ „СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ И ООУ „СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ”
Јан 5

Носител: ОЕМУЦ „Свети Наум  Охридски” и ООУ „Свети Наум Охридски“ – Пештани во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија.

Големина на фонт