Calendar

Фев
28
вто
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ
Фев 28

Носител: Здружение на граѓани „Ретко е да си редок“ во соработка со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија.

Мар
7
вто
ДЕН НА АЛБАНСКАТА ПРОСВЕТА
Мар 7

Носител:  ООУ „Братство Единство“ во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мар
8
сре
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мар 8

Носител:  Повеќе  институции и  здруженија во соработка со Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мар
16
чет
ЈУБИЛЕЈ: 130 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА Д-Р ЕЛЕНА КАВАЕВА
Мар 16

Доктор Елена Каваева  е исклучителна личност, хуманист и основоположник на современото здравство во Охридско – струшкиот крај, во нашата земја, а и во делови од Република Албанија.

Напуштајќи богат семеен живот во родната Полска и високи општествени позиции во Русија, како прва жена лекар целиот свој работен век  го поминува помаѓајќи и дење и ноќе секому кому му била потребна лекарска помош, без разлика на народност, вера и материјална состојба.

Не постои повозрасен жител на Охрид кој не се сеќава или не слушнал за докторката Каваева. Многумина, а не без причина, ја споредуваат со Мајка Тереза.

Мар
17
пет
ЈУБИЛЕЈ: 30 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ДИМЧЕ КОЦО
Мар 17

Носител:  Завод и музеј – Охрид во сорабтока со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија.

Мар
18
саб
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА КУЗМАН ШАПКАРЕВ
Мар 18

Носител:    Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања награди и признанија.

Мар
20
пон
ЈУБИЛЕЈ: 5 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА АКАДЕМИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ
Мар 20

Носител: МАНУ, Историски архив П.Е Охрид,  Завод и музеј – Охрид во соработка со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ООУ „ЖИВКО ЧИНГО“
Мар 20

Носител: ООУ „Живко Чинго“  во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мар
22
сре
СВЕТСКИ ДЕН ЗА ЗАШТИТА НА ВОДИТЕ
Мар 22

Носител: ЈП Проаква, ЕКО друштва, Комисија за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мар
31
пет
ЈУБИЛЕЈ: 105 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА БОРИС ЧИПАН
Мар 31

Носител: Завод и музеј – Охрид во соработка со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија.