Calendar

Апр
3
пон
ЈУБИЛЕЈ:80 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ЗОРАН КОВАЧЕСКИ
Апр 3

Носител: Друштво на писатели на РСМ; НУ Библиотека „Григор Прличев“ и Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија

Апр
7
пет
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА МЕТОДИЈ ПАТЧЕ
Апр 7

Носител: ОМУ „Методиј Патаче“ во соработка со Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија.

ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА БЛАГОЈЧЕ КРСТАНОСКИ – МАКЕДОНСКИ БРАНИТЕЛ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ВОЈНИК ВО АРМ
Апр 7
Апр
24
пон
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ХРИСТО УЗУНОВ
Апр 24
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ХРИСТО УЗУНОВ
ОПШТИНА ОХРИД  И  ООУ „ХРИСТО УЗУНОВ“
ВЕ ПОКАНУВААТ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ГОДИШНИНАТА ОД ХЕРОЈСКАТА ПОГИБИЈА НА ХРИСТО УЗУНОВ

Програма:

 

20.04.2023 година (четврток)

  • Полагање цвеќе пред спомен- бистата на Христо Узунов

11.00 часот

ООУ „Христо Узунов“ (училиштен двор)

  • Свечена програма по повод Патрониот празник на ООУ „Христо Узунов“

19.00 часот

НУ Центар за култура „Григор Прличев“

 

24.04.2023 година (понеделник)

  • Полагање цвеќе пред спомен-обележјето на Христо Узунов;

09.00 часот

 Спомен – биста на Христо Узунов (градски парк)

  • Панихида и полагање цвеќе на  горбот на Христо Узунов на местото на неговата херојска  погибија во Цер

11.00 часот

С.Цер – Кичево

 

Носител: ООУ „Христо Узунов“ во соработка со Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ООУ “ХРИСТО УЗУНОВ”
Апр 24

Носител: ООУ „Христо Узунов“ во соработка со Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мај
9
вто
ГОДИШНИНА ОД ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ
Мај 9

Носител: Сојуз на борци; основни училишта; амбасадите на земјите членки во ЕУ во Република Северна Македонија во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мај
10
сре
ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ООУ „ВАНЧО НИКОЛЕСКИ“
Мај 10

Носител:  ООУ „Ванчо  Николески“ во  соработка со  Комисијата за одбележување на празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Јун
13
вто
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ВАНГЕЛ НАУМОСКИ
Јун 13
ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ВАНГЕЛ НАУМОСКИ

 

Носител: Друштво на ликовни уметници и Комисијата за одбележување на празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.

Јул
6
чет
БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ
Јул 6 – Јул 11

 

Носител:  Министерство за култура во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија

ГОДИШНИНА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА ВОСТАНИЧКА ЧЕТА ВО С. ВЕЛГОШТИ
Јул 6

Носител:  Месна заедница Велгошти и  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.