Calendar

Апр
7
пет
СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО
Апр 7

Носител: Локалната  самоуправа, здравствени и образовни институции, „Црвен крст“ и др. во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Апр
8
саб
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ
Апр 8

Носител: Ромска заедница, во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мај
1
пон
МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДОТ
Мај 1

Носител: Комисија за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мај
7
нед
ДЕН НА СЛУЖБАТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ
Мај 7

Носител:  СВР – Охрид  во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија

Мај
9
вто
ДЕН НАД ПОБЕДАТА НА ФАШИЗМОТ И ДЕН НА ЕУ
Мај 9

Носител: Сектор за туризам и локален економски развој, образовни институции во соработка со   Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања награди и признанија.

Мај
20
саб
ДЕН НА ПОЖАРНИКАРИТЕ
Мај 20

Носител:  ПП бригада  во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија

Мај
23
вто
НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ВЛАСИТЕ
Мај 23

Носител: Влашка етничка заедница, во  соработка со  Комисијата за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

Мај
24
сре
ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ
Мај 24
ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ
ОПШТИНА ОХРИД И СОСУ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВЕ ПОКАНУВААТ НА СВЕЧЕНОСТИТЕ ПО ПОВОД 24 МАЈ – ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ

 

 

 

 

 

Програма:

 

23.05.2023 годинa (вторник)

  • Културно – уметничка програма по повод Патрониот празник на СОСУ „Св.Кирил и Методиј“

18.00 часот

Црква Св.Софија

 

24.05.2023 година (среда)

  • Панихида и фолклорен концерт

09.30 часот

Дом на култура  „Св.Кирил и Методиј“- Кошишта

 

  • Централна свеченост
  • Полагање свежо цвеќе пред монументалниот споменик на Св. Кирил и Методиј;
  • Доделување награди за најдобрите ученици од општинските основни и средни училишта кои постигнале значајни резултати на регионални, државни и меѓународни натпревари;

12.00 часот

Споменик на Свети Кирил и Методиј (градски парк)

 

  • Уметниците во чест на светите браќа Кирил и Методиј
  • Концерт на учениците од ОМУ „Методи Патче“ во класата на м-р Даниел Чуркоски и младата охридска пијанистка Викторија Митеска;
  • Беседа за свети Кирил и Методиј- прод.д-р Димитар Пандев;
  • Изложба на фотографии „Охрид во духот на средниот век“ од Славчо Малезанов;

19.00 часот

Црква Св.Софија

 

 

 

Носител: Образовни институции, Комисија за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОСУ “СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ”
Мај 24

Носител: Образовни институции; СОСУ “Св. Кирил и Методиј” во соработка со  Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија.

Мај
31
сре
СВЕТСКИ ДЕН НА БОРБА ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО
Мај 31

Носител: Комисија за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.