Општина Охрид,  упатува апел до сопствениците на пловните објекти истите да ги отстранат  од брегот кај плажата  „Сараиште“ со цел навремено расчистување на плажата  која  се очекува  годинава да е посетена од  охриѓани и   туристи од земјава и соседството.

Плажата „Сараиште“  привлекува бројни посетители и капачи  пред се жители од старото градско јадро,  но и  охриѓани од останатите охридски  населби.