Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецков денеска во својот кабинет  ги прими децата  кои обезбедија пласман  на државното првенство  по шах за основни и средни  училишта што го организираше Федерацијата за училишен спорт на Македонија.

На натпреварот, во категоријата  жени од средни училишта прво место освои Елена Лушеска која е прва година во ОСУ „Св. Климент Охридски“. Во категоријата жени  од шесто до деветто одделение ( основно училиште) трето место освои Емилија Лушеска од ООУ “Братство Единство“, а во истата категорија за маши трето место освои  Михаил Николовски  од  ООУ „Григор Прличев“.

На младите шахисти градоначалникот им посака понатамошни успеси и високи пласмани на идните натпревари. Учениците кај градоначалникот беа во придружба на наставниците Борис Лушески и Наум Ристески.