Градоначалникот на Охрид   Кирил Пецаков во придружба на амбасадорот на Јапонија во земјава Н.Е.  Оцука Казуја и директорот на ЈП „Нискоградба“, Александар Трпеноски присуствуваше на церемонијата   со која се официјализира примопредавањето на комуналното возило кое е донација од јапонската влада за Општина Охрид . Возилото е наменето за чистење на канализационата мрежа во градов и ќе го користи ЈП „Нискоградба“.

 

Градоначалникот Кирил Пецаков укажа на значењето на оваа вредна донација која доаѓа во вистинско време имајќи ја во предвид заложбата на Општина Охрид  за заштита на животната средина и Охридското Езеро.

-Станува збор за голема  донација на Јапонската влада вредна 60,640.00 EUR. Имајќи ја предвид заложбата на Општина Охрид за заштита на животната средина, акцентирајќи ја заштитата на Охридското Езеро, оваа донација доаѓа во вистински момент. Со новото комунално возило се врши брза и навремена санација на дефктите на канализационата мрежа при што многу ефикасно започнавме да се справуваме со загадувањето. Секако тука има уште доста работа, но сум сум уверен дека претходните средби со делегациите од Јапонија и поддршката што Јапонската амбасада и лично Амбасадорот ја даваат на Општина Охрид ќе резултира со скоро решавања на овој проблем.

Убеден сум дека веќе добрата меѓусебна соработка која ја негуваме ќе придонесе и во иднина да бидеме дел од вакви настани, кои по своето значење се повеќе од локални, бидејќи заштитата на животната средина е светска обврска, не само локална.

Во оваа прилика од мое и од името на сите охриѓани се заблагодарувам  на оваа вредна донација.  Пријателска Јапонија во неколку наврати  донирала општи блага во Охрид и со тоа ни покажавте дека Охрид има посебно место кај Вас. Впрочем тука би цитирал една народна изрека која вели „Штом еднаш го посетиш Охрид, повторно ќе се вратиш со уште повеќе пријатели“. Во таа насока нека се развива и оваа наша понатамошна соработка- рече градоначалникот Пецаков.

Директорот на ЈП „Нискоградба“ Александар Трпеноски  заедно со вработени во претпријатието извршија презентирање на статистиките и  мала демонстрација на  работењето на возилото.

-Донираното возило веќе еден месец е пуштено во употреба и успеа да санира приближно  200 дефекти во канализационата мрежа од кои голем дел се во стариот дел на градот којшто претставува специфичен терен за работа– рече Трпеноски.

Со денешниот настан се комплетира  GGP –  проектот на јапонската амбасада. Пред официјалното примопредавање, градоначалникот Пецаков и амбасадорот Казуја имаа протоколарна средба на која беа изразени заложбите на двете страни да продолжи и да се зацврсти континуираната соработка помеѓу Македонија и Јапонија.