Општина Охрид Ве поканува на одбележувањето на  годишнината од смртта на гемиџијата Марко Бошнаков

27.02.2020 година (четврток)

11.00 часот

  • Полагање свежо цвеќе пред спомен-плочата  на родната куќа на Марко Бошнаков;
  • Историски час за гемиџијата, проф.Ристо Николески;

Место:  родна куќа на Бошнаков

 

Општина Охрид  и ОО на Сојуз  на борци од Охрид и Дебрца  Ве покануваат  на одбележувањето на годишнината од смртта на Андон Дуков


 

28.02.2020 година (петок)

11.00 часот

  • Полагање свежо цвеќе пред спомен-обележјето на Андон Дуков;
  • Обраќање на претседателот на ОО на Сојуз на борци од Охрид и Дебарца, г-дин Гоце Георгиески;

Место:   спомен-обележје на Андон Дуков (градски парк)

 

Општина Охрид Ве поканува на свеченостите по повод јубилејот: 145 години од раѓањето на Кирил Прличев


 

28.02.2020 година (петок)

11.15 часот

  • Историски час за ликот и делото на Кирил Прличев, Климент  Спасески, проф. по историја;
  • Културно – уметничка програма;

Место: Прличева одаја ( НУ Библиотека “Григор Прличев”)