Делегација на Општина Охрид, предводена од градоначалникот  Кирил Пецаков  положи свежо цвеќе и присуствуваше на културната манифестација  што се одржа   пред спомен обележјето  на Методи Патчев во градскиот парк, а  по повод  одбележување на 120 години  од неговата  смрт.

Свежо цвеќе положија  и членови од фамилијата Патчев, претставници од  Општинското основно  музичко училиште „Методи Патчев“ , од Здружението што го носи неговото име, од Сојузот на борци на Република Македонија   и претставници на политички партии .

Пред присутните историчарот Михаил Патчев одржа историски час, а беше проследена и културно уметничка програма во чии рамки настапи Светлана Богданоска –  Ристоски на флејта, а беше изведена и песната „Јас Методи  Патчев“.