600 првоодделенци  беа  дел од  Детската трка „Охрид Трчат  2023“  што денеска се одржа на гратскиот стадион „Билјанини извори“ во Охрид.  Годинава покрај охридските  за прв пат учество зедоа и првачињата од Општина Дебрца  

Општина Охрид е традиционален поддржувач на настанот, а младите учесници пред почетокот на трката ги поздрави градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков.

 

Ohrid_TrcaT_18052023006Присуството на спортски настани за мене секогаш преставува ден за уживање. Денес тоа уживање е уште поголемо бидејќи сме дел од спортски настан во кој учество земаат нашите најмили. Големата бројка на учесници посебно ме радува, бидејќи во доба на техлошка зависност, да се  видат голем број деца на едно место и при тоа да практикуваат спорт е фасцинантно и за тоа сакам да им оддадам големо признание и пофалба до организаторите – атлетскиот клуб „Охрид трчат“. Веќе втора година по ред доаѓаме тука и го одбележуваме денот на физичката активност. За радоста да биде поголема оваа година на манифестацијата учествуваат и првооделенците од Општина Дебарца, за тоа им благодарам на наставниот кадар, а особено на градоначалникот Зоран Ногачески што го овозможија тоа.

Тука би сакал да испратам и една кратка порака до сите учесници, натпреварувачи на трката.

Не  е важно кој ќе стигне прв на целта , важно  е да се биде посветен во себе надградувањето. Важно е да се создаваат пријателства, важно е да се понесат убави спомени од денешниот настан. Упорноста, тренингот и посветеноста се клучот. Резултатот и пиедесталот доаѓаат како шлаг на торта после тоа. Денес овој момент слободно може да го наречам празник за очи и душа. Детскиот џагор на спортските терени буди надеж дека на Охрид му претстои светла спортска иднина.

Да се множат ваквите настани и спортски достигнувања– рече градоначалникот Пецаков.

 

Учениците трчаа 100 метри поделени во групи, а сите ученици беа победници и добија маица, медал (финишер), вода и секако подароци од помагателите на настанот.

Организатор  е АК „Охрид трчаТ“. Годинава покрај Општина Охрид и основните училишта настанот го поддржаа и МАГНА, „Стопанска Банка“ АД Скопје, Делегацијата на ЕУ во Република Македонија, „Битолско Млеко 10 витамини“, „Жито Леб Охрид“, Сеавус Академија и  „Изворска Вода“.