Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков упати честитка до сите христијани кои големиот верски празник Божиќ го слават по Јулијански календар.

– Драги христијани со православна  вероисповед и почитувано  свештенство на Mакедонската Православна Црква, ви го честитам најголемиот и најрадосниот празник Божиќ со кој го славиме раѓањето на нашиот Бог.  Во  добро здравје со чиста мисла и  ведар дух започнете го празнувањето  со кое се величаат духовните и морални вредности  кои ги поврзуваат луѓето, а нашите срца се отвораат за добри дела. Минете ги овие денови  онака како што налага традицијата  мирно и радосно  во кругот на семејството со најмилите. Сакајте се и не правете лошо зошто со своите постапки ќе ги потврдите најголемите вредности на Божиќ- надеж , вера и победа на доброто.

Сите ние во духот на  божиќните празнувања треба да ги прифатиме  различностите  во мислењето како  придонес  во  барањето решение,  а не како проблем. Зошто Божиќ е празник кој упатува на толеранција меѓу луѓето. 

Овој празник нека ни даде снага мирно и достоинствено  да ги победиме сите искушенија и  зла.  Бог нека ни подари верба заеднички  да создадеме  услови за подобар  и посреќен живот за нас и нашите деца. Да создадеме град во кој сите луѓе со добра волја ќе живеат во мир и благосостојба. 

Уште еднаш на сите православни христијани им го честитам големиот  верски празник Божиќ. Христос се роди! – Вистина се роди!- стои во честитката на градоначалникот Пецаков.