Датум:
јуни 21, 2022
2022-06-21T00:00:00+02:00
2022-06-22T00:00:00+02:00
ДЕН НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

ПРИГОДНА ПРОГРАМА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Во организација на Едриличарската федерација на Република Македонија, а со поддршка на Општина Охрид, подготвена е пригодна програма по повод Денот на Охридското Езеро, 21-ви јуни.

 
 
 
Програма:

20.06.2022 година (понеделник)

12.00 часот

Панел- дискусија: „Запознај го едрењето – заштити го езерото “ – Проект на Едриличарска федерација на Македонија, поддржан од Европската Унија

Општина Охрид – мала сала

Панелисти:

  • Кирил Пецаков, градоначалникот на Општина Охрид,
  • Преставник на ЕУ мисијата во Република Македонија
  • Будимир Соколовиќ – претседател на Едриличарската федерација на Република Македонија;
  • Даниел Богнер –експерт за заштитени подрачја;
  • Претставник од Хидробиолошки завод – Охрид;
  • Горан Устијаноски – капетан на Капетанија на пристаништата на Република Македонија;

 

21.06.2022 година (вторник)

10.00 часот

  • Флотила на Денот на Охридско Езерото

Градско пристаниште

 

19.00 часот

  • Солистички концерт на еминентниот пијанист Александар Јаковлев;

Црква Света Софија

Носител:  Општина Охрид, Општина Поградец, Општина  Струга, невладини организации  од  трите градови, во  соработка со  Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.