Датум:
мај 24, 2023
2023-05-24T00:00:00+02:00
2023-05-25T00:00:00+02:00
ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ
ОПШТИНА ОХРИД И СОСУ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВЕ ПОКАНУВААТ НА СВЕЧЕНОСТИТЕ ПО ПОВОД 24 МАЈ – ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ

 

 

 

 

 

Програма:

 

23.05.2023 годинa (вторник)

  • Културно – уметничка програма по повод Патрониот празник на СОСУ „Св.Кирил и Методиј“

18.00 часот

Црква Св.Софија

 

24.05.2023 година (среда)

  • Панихида и фолклорен концерт

09.30 часот

Дом на култура  „Св.Кирил и Методиј“- Кошишта

 

  • Централна свеченост
  • Полагање свежо цвеќе пред монументалниот споменик на Св. Кирил и Методиј;
  • Доделување награди за најдобрите ученици од општинските основни и средни училишта кои постигнале значајни резултати на регионални, државни и меѓународни натпревари;

12.00 часот

Споменик на Свети Кирил и Методиј (градски парк)

 

  • Уметниците во чест на светите браќа Кирил и Методиј
  • Концерт на учениците од ОМУ „Методи Патче“ во класата на м-р Даниел Чуркоски и младата охридска пијанистка Викторија Митеска;
  • Беседа за свети Кирил и Методиј- прод.д-р Димитар Пандев;
  • Изложба на фотографии „Охрид во духот на средниот век“ од Славчо Малезанов;

19.00 часот

Црква Св.Софија

 

 

 

Носител: Образовни институции, Комисија за одбележување  празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија.