Датум:
август 2, 2024
2024-08-02T00:00:00+02:00
2024-08-03T00:00:00+02:00
ДЕН НА РЕПУБЛИКАТА
ОПШТИНА ОХРИД  ВЕ ПОКАНУВА НА СВЕЧЕНОСТИТЕ ПО ПОВОД ЈУБИЛЕЈОТ:  120  ГОДИНИ  OД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ

 

Програма:

 

01.08.2023 (вторник)

 

 • 00 часот
 • Промоција на книга: „Охридскиот XIX век“ од проф.д-р Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски;
 • Промотор проф.д-р Лилјана  Гушевска;
 • Културно-уметничка програма;
 • Место: Oпштина Охрид (голема сала)

 

 • 00 часот
 • „НОЌ СПРОТИ ИЛИНДЕН“
 • Полагање свежо цвеќе пред спомен- обележјето на Илинденците;
 • Историски осврт кон Илинденското востание и неговото значење, м-р Михаил Патчев;
 • Културно-уметничка програма;
 • Meсто: Спомен – обележје на Илинденците, с.Велгошти

 

02.08.2023 година  (среда)

 

 • 00 часот
 • Полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјата на Илинденците
 • Meсто: Спомен – обележје на Илинденците, Градски парк

 

 • 20 часот
 • Полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјата на Илинденците
 • Место: Спомен – обележје на Илинденците,  Прентов мост

 

 • 30 часот
 • Полагање свежо цвеќе пред спомен – обележјето на Илинденците
 • Културно-уметничка програма
 • Meсто: Спомен – обележје на Илинденците, с.Плаќе

 

 

Носител: Комисијата за одбележување на празници и  манифестации и доделувања награди и признанија.