Ohrid - City of UNESCO

Локална самоуправа

Додатни информации

RSS

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЈУБИЛЕЈОТ- 1000 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ОХРИДСКАТА АРХИЕПСКОПИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА 27 МАЈ ВО ЦРКВАТА „ СВ. СОФИЈА“
20.04.18
Светиот Архиерејски Синод на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија на својата редовна седница одржана на 13.03.2018 година донесе одлука за чествување на значајниот јубилеј 1000 години од формирањето на Охридската Архиепископија. Ц...  
ПРОГРАМА ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЈУБИЛЕЈОТ: 140 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И ГОДИШНИНАТА ОД ХЕРОЈСКАТА ПОГИБИЈА НА ВОЈВОДАТА ХРИСТО УЗУНОВ
20.04.18
21.04.2018 г. (сабота) 17.00 часот • Интернационален младински фолклорен фестивал во чест на Христо Узунов Место : просторот помеѓу ТЦ Амам и спортската обложувалница “Спорт лaјф” 23.04.2018 г (понеделник) 10.00 часот • Полагање цвеќе пред спом...  
УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „БРАТСТВО И ЕДИНСТВО“ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА ОХРИД
20.04.18
Четвртоодделенците од ОУ „Братство и Единство“ денес беа во посета на општина Охрид. Во улога на домаќин ги пречека градоначалникот Јован Стојаноски кој во големата општинска сала одговарајќи на прашања од учениците ги запознаваше со начинот и функц...  
ОХРИДСКИТЕ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ‘’ДЕНОВИ НА ДЕМОКРАТСКА КУЛТУРА ” ВО БЕЛГРАД, СРБИЈА
20.04.18
Учениците од Охридската гимназија “ Св. Климент Охридски “ од Охрид со поддршка на Општина Охрид во периодот од 13 до 15 април во Белград беа учесници на манифестацијата „Денови на демократска култура“. Овој настан во организација на Земунска гимна...  
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ПАРТИЦИПАТИВЕН НАСТАН
19.04.18
Општина Охрид, преку свои претставници од Секторот за урбанизам, е учесник на Тренинг програмата Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап, заедно со претставници од други седум градови од Србија, Украина...  
ВО ПЕТОК ЌЕ БИДЕ ЗАТВОРЕН ЗА СООБРАЌАЈ ПАТНИОТ ПРАВЕЦ КОСЕЛ – ВАПИЛА
18.04.18
Се известуваат сите охриѓани дека на 20.04 2018 (петок) во период од 8 до 16 часот ќе биде затворен за сообраќај патниот правец од село Косел до село Вапила поради изведување на градежните активности за асфалтирање на патот. Надлежните служби на о...  
СВИКАНА ДЕВЕТТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД
18.04.18
Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општина Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007,01/08,10/10,05/11,09/14 и 14/14), претседателот на Советот донесува...  
ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРОМОЦИЈА НА ФИЗИЧКИТЕ ЛИЦА КОИ ВРШАТ УГОСТИТЕЛСКА ДЕЈНОСТ – ПРИВАТНИ СТАНОИЗДАВАЧИ И РЕГИСТРИРАНИ ДАВАТЕЛИ НА УСЛУГИ ВО РУРАЛНИОТ ТУРИЗАМ
17.04.18
Кандидати кои можат да аплицираат се сите физички лица регистрирани во регистарот на физичките лица даватели на угостителски услуги (приватни станоиздавачи) и регистрирани даватели на услуги во руралниот туризам. Јавниот повик се однесува за онлајн п...  
ОБНОВЕНО: ПОЗНАТИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ НА ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ОД БУЏЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД ЗА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ ОД ЈАВЕН ИНТЕРЕС
16.04.18
Во врска со објавен Јавен повик бр. 09 – 473/2 од 15.01.2018 година за финанисрање на програми и проекти од јавен интерес на Општина Охрид за 2018 година, познати се добитниците на финансиски средства, распределени од Буџетот на Општина Охрид за 2018...  
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ СТОЈАНОСКИ ГО ОТВОРИ МЕЃУНАРОДНИОТ СЕМИНАР ЗА ПЛАНИРАЊЕ НА РАЗВОЈОТ НА ЕДИНИЦИТЕ НА ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА
16.04.18
Во рамки на програмата на Академијата за добро управување, градоначалникот Јован Стојаноски, денес, го отвори меѓународниот семинар за планирање на развојот на единиците на локалната самоуправа и управување со општинскиот имот. - Дозволете ми најнап...  
ПРИСТИГНА ПРВАТА ГРУПА ТУРИСТИ ОД ТУРЦИЈА ВО ОХРИД
16.04.18
Традиционално со воден мост, локум и торта вчера на охридскиот аеродром „Свети Апостол Павле“ , беше пречекана првата група од 180 туристи од Турција што пристигна со чартер лет на авиокомпанијата „Онур Ер“ од Истанбул, а во организација на тур о...  
БРИЛИЈАНТЕН НАСТАП НА ОХРИЃАНКАТА СЕВИЛ СЕЛМАН ВО ИСТАНБУЛ
16.04.18
Познатиот „ Босфор квартет“ , во кој прва виолина е охриѓанката Севил Селман, на 5 април, по повод Велигденските празници, имаше брилијантен концерт во катедралната црква „ Св. Антониј Падовански“ на плоштадот Таксим во Истанбул. На концертот, со ...  
О Г Л А С Бр. 01/2018 ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНО КОРИСТЕЊЕ НА ЛОКАЦИИ ЗА ПОСТАВУВАЊЕ НА УРБАНА ОПРЕМА
13.04.18
Врз основа начлен 80, член 80а и член 81од Законотзаградење („Сл.весникна РМ“ бр. 130/09, 124/10, 18/11, 36/11, 54/11, 13/12, 144/12, 25/13, 79/13, 137/13,163/13, 27/14, 28/14,42/14, 115/14, 149/14, 187/14, 44/15, 129/15, 217/15, 226/15, 31/16, 39/16...  
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ СТОЈАНОСКИ УЧЕСНИК НА ОСМИОТ СОБИР НА ЕВРОПСКИТЕ КОРИСНИЦИ НА „CAF“ МОДЕЛОТ
13.04.18
Градоначалникот Јован Стојаноски, беше дел од осмиот собир на Европските корисници на COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK (CAF) моделите што се применуваат во јавната администрација, кој се одржа во Софија, Република Бугарија. На собирот од страна на учесни...  
ЗАПОЧНА АСФАЛТИРАЊЕТО НА ПАТОТ КОСЕЛ- ВАПИЛА
12.04.18
Деновиве започнаа градежните активности за реконструкција на патот Косел - Вапила во должина од 2километри и 200метри. Се поставува асфалт со дебелина од 6 сантиметри, а на почетокот на трасата кај селото Косел ќе бидат изградени и тротоари со цел п...  
Останати вести...  

Настани

Апр 24 Јубилеј: 140 години од рагањето на Христо Узунов и Патронен празник на ОУ "Христо Узунов"

Мај 1 Меѓународен ден на трудот

Мај 7 Ден на Службата за безбедност

Календар на настани

Актуелни информации

Информации од урбанистичката сфера

Информации за даночни обврзници

Корисни линкови


360

 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©