Датум:
февруари 4, 2020 – февруари 7, 2020
2020-02-04T00:00:00+01:00
2020-02-08T00:00:00+01:00
КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА: „ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ“

Во рамките на годинешното издание на традиционалната културна манифестација “Прличеви беседи”, Ве покануваат на чествувањата по повод 127 – годишнината од смртта на Григор Прличев и јубилејните:  190 години од неговото раѓање  и 160 години од издавањето  на поемата “Сердарот”

 

04.02.2020 година (вторник)

 • Промоција на стихозбирката Мојата шарена стихувалка” од ученичката Матеа Стоев;

 Време:  17.30 часот;

Mесто: ОУ ”Григор Прличев

 

05.02.2020 година (среда)

 • Изложба на ликовни дела на уметници од Македонија;

11.45 часот;

НУЦК Григор Прличев” (изложбен салон)

 

 • СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НА НАГРАДЕНАТА ПОЕМА ЗА 2019 ГОДИНА;

12.00 часот ;

НУЦК “Григор Прличев”(mала сцена)

 

06.02.2020 година (четврток)

 • Полагање цвеќе пред спомен-бистата на Григор Прличев;
 • Прличева визита;

 10.00 часот;

ОУ “Григор Прличев”(училиштен двор)

 

 • Полагање лавров венец и свежо цвеќе пред спомен-бистата на Прличев;
 • Обраќање на претставник од Друштвото на писатели на Македонија

10.45 часот;

Спомен-биста  на поетот пред НУ Библиотека “Григор Прличев”

 

 • Панихида и полагање свежо цвеќе на гробот на Григор Прличев;

11.30 часот;

Гроб на Григор Прличев

 

 • СТИХОВИ И ЗВУЦИ ЗА ПРЛИЧЕВ;
 • Обраќање на претставник на општина Охрид;
 • Промоција на книгата “Антологија на ловорот” (Приредувачи: проф.д-р Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски);

12.00 часот;

Спомен-куќа  на Григор Прличев

 

 • Лични навраќања кон Григор Прличев- проф.д-р Вера Стојческа Антиќ;
 • Прличева визита во организација на НУ Библиотека Григор Прличев;

 

13.00 часот;

НУ Библиотека “Григор Прличев”

 

07.02.2020 година(петок)

 • Спортски ден во организација на ОУ “Григор Прличев” по повод Патрониот празник;

 ОУ “Григор Прличев”


 

Носител:  НУ  Центар за  култура, НУ Градска библиотека, ОУ Григор Прличев соорганизатор со Локалната самоуправа, Завод и  музеј Охрид,  во  соработка со Комисијата за одбележување празници и  манифестации и доделувања  награди и признанија