Датум:
февруари 6, 2022
2022-02-06T00:00:00+01:00
2022-02-07T00:00:00+01:00
КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ“

ОПШТИНА ОХРИД, НАЦИОНАЛНАТА УСТАНОВА ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“, БИБЛИОТЕКА “ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“, ООУ „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“  И ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА

ВЕ ПОКАНУВААТ  ДА ПРИСУСТВУВАТЕ  НА  ГОДИНЕШНОТО ИЗДАНИЕ НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА

„ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ“

 ПРОГРАМА:

 

 

 

 04.02.2022година (петок)

 

11.00 часот

 • Свеченост по повод Патрониот празник на ООУ „Григор Прличев“ ;
 • Полагање свежо цвеќе пред споменикот на Григор Прличев;

Место: OOУ „Григор Прличев“(училиштен двор)

 

12.00 часот

 • Промоција на книгата: „Охридски раскажувачи“ од проф.д-р Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски;

Промотор:  м-р Перчо Божиновски

Место: Oпштина Охрид (голема сала)

 


 05.02.2022 година (сабота)

 

11.45 часот

 • Изложба на ликовни дела од колекцијата на НУЦК „Григор Прличев“

Место: НУЦК „Григор Прличев “(изложбен салон)

 

12.00 часот

 • СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НАГРАДА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“
 • Настап на хорот при НУЦК „Григор Прличев “(1762 лето);
 • Обраќање на претставник од НУЦК „Григор Прличев“- Охрид;
 • Обраќање на претставник на Општина Охрид;
 • Претставување на наградената поема: „ЦВЕТКО“;
 • Артистичка изведба на поемата „ЦВЕТКО“;
 • Врачување на Повелба за најдобра поема;
 • Свечено обраќање на лауреатот Трајче Кацаров;

Место:  НУЦК „Григор Прличев “ (мала сцена)

 

13.00 часот

 • Промоција на монографијата: „Прличеви беседи (1952-2022) Хроника на еден културен настан “од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковска;

Промотор: Владо Жура

 

Место: НУЦК „Григор Прличев“ (мала сцена)

 


06.02.2022 година (недела)

 

11.00 часот

 • Панихида и полагање свежо цвеќе на гробот на Григор Прличев;

 Meсто Гроб на Григор Прличев (во близина на црквата Св. Богородица – Перивлепта)

 

12.00 часот

 „Стихови и звуци за Прличев“ 

 • Изведба на песната 1762 лето од страна на хорот при ООУ „Григор Прличев“;
 • Полагање лавров венец на спомен-бистата на поетот;
 • Врачување награди на првонаградените литературни творби на распишаниот литературен конкурс од страна на ООУ „Григор Прличев“;
 • Читање на наградените литературни творби;
 • Беседа за Григор Прличев

беседник: Зоран Пејковски  од Друштвото на писатели на Македонија

Место:  Споменик на Григор Прличев( во непосредна близина на библиотека „Григор Прличев“).

 

 

 

Носител: НУ “Центар за култура”; НУ Градска библиотека “Григор Прличев”; ООУ “Григор Прличев”; Завод и  музеј – Охрид и Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија