Датум:
август 16, 2019 – август 18, 2019
2019-08-16T00:00:00+02:00
2019-08-19T00:00:00+02:00
XXXI ПОЕТСКА НОЌ ВО ВЕЛЕСТОВО

 

ПРОГРАМА:

 

Петок, 16 август 2019 г.

 

21.00  ч.

 • Поетски портрет на Иван Џепароски
 • Беседа: прф. д-р Наташа Аврамовска
 • Интерпретација на стихови: Владимир Јачев
 • Музички настап: Зарина Првасевда (Евгенија Здравевска) и Александар Петров

Место: Чешма, Велестово

 

22.00 ч.

Изложба на академскиот сликар Воскресија Андреевска

Место: Трем на црквата „Успение на Св. Богородица“, Велестово

 

Сабота, 17 август 2019 г.

 

12.00 ч.

 • Поезија напладне: Поли Муканова (Бугарија)
 • Модератор: Зоран Јакимоски

Место: НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

 

19.30 ч.

 • Промоција на стихозбирката: „Жалба до Музата“ од Џери Марфи (Република Ирска)
 • Промотор: проф. д-р Димитар Пандев
 • Интерпретација на стихови: Јован Цветкоски

Место: Кафе бар „Шила“ – Охрид

 

Недела, 18 август 2019 г.

 

20.30 ч.

 • Поетска ноќ во Велестово и Фондација „Славко Јаневски“ – Скопје:
 • Претставување на добитникот на наградата „Роман на годината“ за 2018 год.  ̶  Николина Андова Шопова и романот „Некој бил тука“

Место: Куќа на Уранија, МАНУ  – Охрид

 

 

Носител: Здружение Поетска ноќ Велестово”, Комисија за одбележување празници и манифестации и доделувања  награди и признанија.